Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Koruma amaçlı imar planı çalışmalarına başlandı”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Koruma amaçlı imar planı çalışmalarına başlandı”
-Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:
“Bu bölgede bir de antik kent var ve o antik kentin de izleri tespit ediliyor”
“Yardım miktarları ve tescilli yapıların restorasyonuna yönelik destek programı sadece Antakya için değil, deprem bölgesindeki tüm illerdeki tescilli yapılar için geçerlidir.”
HATAY – Hatay’da konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Koruma amaçlı plan oluşturulması çok önemli. Önceliğimiz tarihi araştırmalar, bölgenin doğal yapısı, sosyolojik yapısı, arkeolojik araştırmalar, kentsel hafıza araştırmaları” , mimari doku, yapısal özellikler Bu çalışmalar için bir planlama ekibi oluşturulmuştur.
Hatay’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afete Uyum Merkezi’ndeki Bilim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Tarihi merkezlerin aslına uygun olarak yaşatılması, kültürel mirasın yaşatılması, kent kimliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hazırladık. Alanında uzman Bilim Kurulu üyeleri ile işbirliği içinde çalışıyoruz.”Toplam 307 hektarlık alan riskli ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında her türlü plan, proje ve tescilli yapı hazırlama, uygulama ve denetleme yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığı devraldı.”
“Riskli bölgedeki kazı çalışmaları 15 Eylül’e kadar kaldırılacak”
Bakan Ersoy, hafriyatın tamamını kaldıracaklarını ve 15 Eylül’e kadar ayırma noktalarına taşımayı hedeflediklerini belirterek, “Ayırma noktasında kurtarılabilecek malzemeleri kaldırıp, kazının tamiratlarında inşaat malzemesi olarak kullanmaya devam edeceğiz. binalarda yine restorasyon çalışmaları yapılır.Bütün bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmasına başlanmıştır.Yavaş yavaş devam etmektedir. Hedefimiz Ağustos ayı sonuna kadar planı tamamlayıp 1 Eylül prestijiyle askıya almak. İtirazları 30 gün içinde değerlendirerek Ekim ayı başına kadar planı uygulamaya hazır hale getirmek istiyoruz. Daha sonra kurtarma kazısına başlayacağız. Bu bölgede bir antik kent var ve o antik kentin de izleri var.” tespitinde bulundu” dedi.
“3D modelleme ile yapıyoruz”
Bakan Ersoy, “Antakya’da depremde yıkılan ve hasar gören 405 kültür varlığı vardı. Bu tespitlerle ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Onarım çalışmaları sürüyor. Ulaşılan kültür enkazı yüzde 50. imar planı çok kıymetli.Önceliğimiz tarihi araştırma, bölgenin doğal yapısı,sosyolojik yapısı,arkeolojik araştırması,kentsel hafıza araştırması,mimari doku,yapısal özellikleri.Bu çalışmalar için bir planlama ekibi oluşturuldu.En değerli yönü de bu çalışmalardır. plan kentsel hafızadır.Bilimsel çalışmalar dikkate alınarak tespitler yapılır.Eski yerleşimler hakkında bilgi topluyoruz.Adım adım canlanma odaklarını belirliyoruz.Örneğin Kurtuluş Caddesi düzenlemesinde binaların yükseklikleri azaltılacak. ikonik yapılar, Antakya’nın tamamını kapsayacak bir imar yapısı oluşturacağız.Öncelikle şehrin çekim merkezleri olan ikonik yapıları oluşturuyoruz. Daha sonra bu fikri Antakya geneline yayacağız. Bunları 3D modelleme ile yapıyoruz. Hedeflenen yerleşim dokusu Hatay’ın geçmiş hatırasını yaşatabilecektir.”
“Uygulama eki 5 milyon TL olarak belirlendi”
Bakanlık bünyesindeki tarihi binalarda restorasyon çalışmalarının başladığına işaret eden Bakan Ersoy, “Bakanlığımız dışında özel mülkiyetle ilgili başvuru süreçleri vardı. Birinci ve ikinci başvuru döngüsünde 279 yardım talebi geldi. Başvuruyoruz. Burada 3 aşamalı bir program var. Birincisi ibadethaneleri içeren projelendirme süreci. 3 milyon liralık bir projeyi destekliyoruz. Hayata geçtiğinde 25 milyon lira daha sağlayacağız. Bunlar üst limitlerdir. Turizm işletme belgeli yapılar için geçerli proje taban limiti 1,5 milyon lira, başvuru desteği ise 12,5 milyon lira. Konut ve diğer yapılar için proje desteği 750 bin TL’dir. Başvuru için esas 5 milyon TL olarak belirlendi. Başvurulan tüm projeler kabul edildi ve uygulamaya başladık. tekrar açıyoruz.1 Ekim’de tekrar açacağız.Tescilli yapıların restorasyonuna yönelik bu yardım fiyatları ve güçlendirme programı sadece Antakya’da değil Antakya’da da geçerli.Türkiye’deki tüm illerimizde bulunan tüm tescilli yapılar için geçerlidir. Katsayıları hasar durumuna göre belirledik.Yapı tamamen yıkılmış veya ağır hasarlı ise üst sınır yüzde 100, orta derecede ise yüzde 60, hafif ise yüzde 40 olarak değerlendiriliyor. hasarlı.”