Sağlık

Kendine dikkat et! Düzenli Hastane Kontrolleri İçin Gitmeniz Gereken 10 Bölge

Önce sağlık diyoruz ama sağlığımızı etkileyen bir şey yaşamadan bunun kıymetini bilemeyiz. Vücudumuzun neye ihtiyacı olduğunu öğrenebilmek ve olası sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için mutlaka doktor kontrolünde sistemli bir muayene yaptırmak gerekir. Çünkü kendinize iyi bakmak, sağlıklı ve keyifli bir yaşamın anahtarıdır. Listemizde sistematik aralıklarla hastane muayenesine gitmeniz gereken 10 alanı listeledik. Mutlu ve sağlıklı okumalar! ❤️

1. Vücut kitle indeksi kontrolü.

Listemizde hemen herkesin mutlaka gidip kontrol etmesi gereken bir alandan bahsedeceğiz. Sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için vücut kitle indeksinin kontrol edilmesi önerilir. Olası hastalıkların en önemli nedenlerinden biri fazla kilolardır. Kilomuzun boyumuza ve yaşımıza göre indeksine bakılarak ölçülen vücut kitle indeksi, sağlıklı yaşamın anahtarlarından biridir.

2. Göz kontrolü.

Gözlerimiz ne yazık ki kendini yenileyemeyen tek organımızdır. Katarakt, miyopi, astigmatizm ve çift görme (çift görme) gibi hastalıkların etkilerini önlemek veya en aza indirmek için düzenli olarak göz doktoruna gitmeli ve gözlerimizi kontrol ettirmeliyiz.

3. Dermatolojik muayene.

Cildimiz bizim giysimizdir. Bu giysiye yeterince dikkat etmezsek cilt kanseri gibi dermatolojik sağlık sorunları yaşayabiliriz. Aman dikkat, kontrolleri ihmal etmeyelim ve güneş kremimizi sürmeyi unutmayalım!

4. Diş muayenesi.

Sadece dişinizin ağrıdığı anlar… Diş sağlığı, genel sağlık açısından büyük değer taşır. Belirli aralıklarla diş temizliği yaptırmak ve diş hekimine gidip diş kontrolü yaptırmak sağlığımız açısından gerekli muayenelerden biridir.

5. Kadın sağlığı kontrolü.

Kadınların düzenli olarak bir jinekoloğa gitmeleri o kadar önemlidir ki bu durum doktorlarla görüşüp kadın sağlığı hakkında bilgi alındıktan sonra daha iyi anlaşılabilir. Jinekolog gözetiminde meme kanseri taraması, smear taraması gibi koruyucu taramalar yapılır ve genel sağlık değerlendirmesi yapılır. Unutmayın, erken teşhis her zaman hayat kurtarır!

6. Erkek sağlığı kontrolü.

Aynı şekilde erkeklerin de düzenli olarak ürolog kontrolüne gitmeleri değerlidir. Bu ziyaretlerde prostat kanseri taraması, testis muayenesi gibi tetkikler yapılır.

7. Kardiyovasküler kontrol.

Vücudumuza kan pompalayan her organ gibi kalp de büyük önem taşıdığından kalp ve damar sağlığı için düzenli kardiyolog kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrollerde kalp ritmi, kolesterol düzeyi, tansiyon gibi göstergelere bakılır.

8. Sindirim sistemi kontrolü.

Sindirim sistemi sorunları yaygın olabilir. Bu nedenle düzenli olarak gastroenteroloğa gitmekte fayda var. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının erken teşhis ve tedavisi sağlanmaktadır. Vücudun ikinci beyni olarak bilinen kalın bağırsağın kontrolü de büyük değer taşır.

9. Kemik sağlığı muayenesi.

medya.npr.org

Erken yaşlardan itibaren kemik sağlığının korunması, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek olası hastalıkların önüne geçilebilir. Özellikle osteoporoz gibi kemik hastalıkları riski yaşla birlikte artar. Bu nedenle düzenli olarak bir ortopedi uzmanına gitmek ve kemik sağlığımızı kontrol ettirmek değerlidir.

10. Akıl sağlığı kontrolü.

Sağlıklı bir bedene sahip olmak için gerekli olan ilk şey olan ve pek çok kişinin göz ardı ettiği ruh sağlığını listemizin sonuna ekledik. Birçok hastalığın kökü, bozulan ruh sağlığımızdır. Sadece beden sağlığımıza değil ruh sağlığımıza da dikkat etmeliyiz. Sistematik olarak bir psikolog ya da psikiyatrist gözetimine girmek, gerginlik, sıkıntı, depresyon gibi sorunlarla baş etmek ve gerekli tedaviyi almak değerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu